top of page

סיכום מושב 6 - פיתוח סגל

 

יו"ר - ד"ר האוורד טנדטר

 

שמחתי לשמש כיו"ר המושב השישי של כנס היל"ר בין השעות 12:45 ל-14:00, שדן בנושא פיתוח סגל הוראה.באווירה מאוד נעימה השתתפו בדיון יותר מ- 20 מחנכים רפואיים ממקצועות שונים שחולקים נושא אחד משותף: פיתוח סגל.

 

היו 3 הצגות במושב:

  • ד"ר רחל נוה, מהטכניון, הציגה תכנית פיתוח סגל המשלבת פורום מתוקשב: למידה והערכה עצמית של רופאים-מורים.

 

בנוסף למפגשים פנים בתוכנית שולבו שלושה מפגשי פורום מתוקשב בהם נערכו דיונים בנושאי ההכשרה. רחל הציעה כלי אבחוני לחוקרים ולקובעי מדיניות לניתוח התרומה של שילוב תקשוב בהכשרת מבוגרים. לדעת המחברים, יישום מודל זה בתוכניות נוספות להכשרת מורים במוסדות להשכלה גבוהה יאפשר הכללה של ממצאי המחקר ויסייע בהבנת אתגרים בתפקידי המורים בסביבה עתירת טכנולוגיה בדרכם להוראה המעודדת פיתוח מיומנויות מטה-קוגנטיביות בקרב הלומדים

 

 

  • דר' דפנה מיתר, מאוניברסיטת תל אביב הציגה את הנושא של פיתוח מיומנויות הנחיה בקרב הסגל

 

ההרצאה זו התמקדה בתוכנית פיתוח סגלללמידת מיומנויות הנחייה בקבוצות קטנות, לאור זיהוי הצורך.

 

לאור הפוטנציאל הגלום בעבודה בקבוצות קטנות הלימודים במסגרת החוג לחינוך רפואי בבית הספר

לרפואה באוניברסיטת ת"א מתקיימים בקבוצות קטנות. מטרת המפגשים הינה לאפשר מרחב להתפתחות

אישית מקצוענית של הרופאים לעתיד תוך התנסות והתבוננות על התהליך שהם עוברים במהלך שנות

לימודיהם ורפלקסיה מתמדת על חוויותיהם ביחסיהם הבינאישיים, בלימודים ובשדה הקליני. הקבוצות

מונחות ע"י רופאים בכירים ממגוון של תת מקצועות המשמשים כמודל חיקוי עבור הסטודנטים המתעתדים להיות רופאים..

לאור ההבנה הגוברת של החסרים החלטנו לפתח תוכנית הכשרה מיוחדת למנחי הקבוצות הקטנות בשיתוף עם בית הספר ללימודי הנחיית קבוצות באוניברסיטת ת"א. במסגרת תוכנית ההכשרה הרופאים הבכירים, המנחים את הקבוצות, מפתחים את מיומנויות ההנחייה שלהם. מיומנויות של התבוננות בתהליכים הקבוצתיים ושינוי תפקיד המנחה - הרופא הבכיר - ממנטור, מחנך ומודל לחיקוי – למנחה שמקדם שיח ועבודה קבוצתית.

 

  • מרטין גרנק-קטריבס גם מאוניברסיטת תל-אביב, הציגה את הקורס הארצי לפיתוח סגל בחינוך רפואי ע"י חימ"ר (החוג הישראלי למורים ברפואת המשפחה( שניהלה ביחד עם ד"ר רינה רוזנברג.

 

הקורס נועד להכשיר סגל מ-13 המחלקות לרפואת המשפחה בידע ומיומנויות בהדרכה, מחקר ומנהיגות

בחינוך רפואי. בקורס  השתתפו בו 21 רופאי משפחה. לקורס שלושה מרכיבים עיקריים: יסודות ועקרונות רפואת המשפחה  הוראה והערכה, מחקר ומנהיגות- סה"כ 200 שעות. מדי שבוע נלמדו שני נושאים של 3 שעות, המועברים ע"י שני משתתפים שתכננו את מטרות הלמידה, החומרים והשיטות, בהדרכת מנחה אורח ועם דגש על למידה פעילה ויצירתיות.

 

במהלך ההצגה, מרטין הציגה את הערכת הלומדים. אחרי כל מפגש, משוב מידי על תוכן ותהליך ע"י הקבוצה והמנחים, ומאוחר יותר אחרי סיכום שאלונים בכתב, עם חומר כמותי ואיכותני. בנוסף המציגים קיבלו שאלון רפלקטיבי עם משוב מהמנחה אורח. לבסוף המציגים סיכמו את המפגש בכתב כולל רפלקסיה על ביצועם, וקיבלו משוב בכתב משני הרכזים.

מולאו 726 שאלוני משוב על 55 מפגשים. ההערכה האיכותנית ציינה ששיטת הוראת עמיתים יצרה סביבת שיתוף פעולה, עודדה תמיכה ואחריות

הדדית, הקלה על משימות למידה והוראה, ותמכה בצמיחה ובטחון עצמי .

צוין הערך המוסף של המנחה האורח כ- Role Model בעל אישיות שונה כל פעם

ב-Pre-tests/post-tests נצפה שיפור ניכר בהערכה עצמית לגבי ידע ומיומנויות.

ההערכה הגלובלית של הקורס הייתה גבוהה יותר בנושאים של הוראה והערכה, מאשר בנושאים של

יסודות הרפואה ומנהיגות, ונמוכה יותר לגבי מחקר. בשיחה המסכמת נידונה ההטרוגניות של המשתתפים כגורם מעשיר אך גם מוריד את רמת הדיונים. נידון צורך בשיפור המשובים הבונים.

 

לאחר שלוש ההצגות קיימנו דיון כללי על הצורך (או לא) לבצע הערכה של כל קורס פיתוח סגל כדי להוכיח את יעילותו והדרכים האפשריות לבצע הערכה.

 

כאחראי על הנושא של פיתוח סגל תוך החברה הישראלית לחינוך רפואי, אשמח לקדם קורסים ארציים, אינטר-דיציפלינריים, בנושא פיתוח סגל הוראה.

 

 

 

 

 

 

bottom of page