top of page

 

(32)  מודל להנחלת ערכים בארגוני בריאות לאחר הלימודים

      יוסי ווייס¹,², יפעת עבדי קורק¹, אורית קרניאלי-מילר³, שוקי שמר¹  

¹אסותא מרכזים רפואיים  ²אוניברסיטת אריאל  ³החוג לחינוך רפואי, אוניברסיטת תל אביב

 

 

מקצוענות ברפואה מייצגת ערכים, עקרונות, והתנהגויות העומדים בבסיס האמון בין החברה לרפואה. החובה המוטלת על מטפלים היא נגזרת של "הזכות" שהעניקה לה החברה, ועל-כן עליהם לפעול ע"פ סטנדרטים וערכים שהחברה מצפה מהם. בישראל ובעולם מרבית ההשקעה בתחום המקצוענות מתרחשת בבתי-ספר לרפואה עצמם והמיקוד הוא על העבודה עם סטודנטים, על אף שהם עצמם חשופים לתרבות עולם הרפואה הכללי שלא בהכרח נוהג על פי ערכים אלו. בנוסף, על אף היות מערכת הבריאות מערכת המתבססת על עבודת צוות רב-מקצועי הלמידה בתחום המקצוענות נעשית עבור כל מקצוע בנפרד (רפואה, סיעוד). לאור הבנה זו, בינואר 2014 מרכז רפואי אסותא החליט להשקיע ולפתח את ביה"ס הראשון בישראל והייחודי בעולם למקצוענות בבריאות. מטרת ביה"ס להטמיע ולחקור את ערכי המקצוענות באסותא.

תוכנית הלימוד הראשונית, אותה יעברו כלל עובדי אסותא (2800 אנשים) מתמקדת בעקרונות הקשורים ליושרה, אלטרואיזם, חמלה, אחריותיות, זכויות המטופל ותקשורת מטפל-מטופל. הלמידה נעשית בקבוצות הטרוגניות של תפקיד ושייכות ארגונית. ההנחייה בקורס לא נעשית על ידי מנחים חיצוניים, אלא על בסיס אנשים, "מובילי מקצוענות," עובדי הארגון עצמו שעברו תהליך הכשרה פנים ארגונית לתפקיד זה. 

כל אדם בארגון היה רשאי להגיש מועמדות להיות "מוביל מקצוענות". מתוך 2800 עובדים, 119 נענו להצעה ו- 66 התקבלו לקורס הראשון. מתוך 60 המובילים, 15 גברים ו-45 נשים, חמישית מתוכם מנהלים, 35% מטפלים (רופאים, אחיות וכד') והיתר עוסקים בשיווק, שירות ואדמיניסטרציה. 67% עובדים בארגון פחות מחמש שנים.

ההרצאה תעסוק בקצרה במבנה בית הספר, בחשיבות החינוך למקצוענות אחרי שנות הלימוד הפורמלי ובשילוב של מקצועות שונים, ובממצאים ראשוניים ממחקר ההערכה המקיף הכולל שאלון עמדות, תפיסות והתנהגויות לפני ואחרי תוכנית ההתערבות וכעבור שנה וחקירה איכותנית.  

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page