top of page

 

(27) קורס חשיפה למערכת הרפואית כאמצעי להעלאת מודעות

ופיתוח רגישות חברתית למנהיגי רפואת המחר

   דרור איזנבוד, גילה יעקב, מיכאל קאופמן, אריה ריסקין, נגה כרם, ריקי ואן ראלטה, איילת בן-ברק,

יעל שחור, רותי אדרי, אורלי אידלמן, אבי רוטשילד

פקולטה לרפואה, טכניון.

 

 

בפקולטה לרפואה בטכניון נלמד מזה  15שנים קורס "להיות-רופא" – חשיפה למקצוע הרפואה.

הקורס מהווה קורס חובה בשנים א'-ג ומבוסס על למידה תוך חשיפה של הסטודנט לחולים, לצוות ולסביבה הקלינית, כבר בשנים הפרה-קליניות.

מטרת הקורס היא לצייד את הסטודנט הצעיר בכלים הנדרשים להבנת מגוון ההיבטים של מקצוע הרפואה (היבטים אתיים, הומניים, חברתיים ותרבותיים) באמצעות, תצפיות, התנסות ודיונים  בתחומי בית-חולים, מרפאות ומוסדות בקהילה. 

ההוראה בקורס מתקיימת בקבוצות עבודה קטנות של 8 סטודנטים ומדריך שהוא רופא .

המדריכים עוברים הכשרה בסיסית והשתלמויות המכשירות אותם לאתגר המקצועי-חינוכי של ליווי קבוצתם במשך שלוש השנים הראשונות בבית-הספר לרפואה.

מתכונת הקורס כוללת מפגשים דו שבועיים בהיקף של 4-שעות למפגש. במפגש  חברי הקבוצה צופים בפעילות קלינית, מראיינים חולים ואנשי צוות, מתנסים בפעילות רפואית ופרא-רפואית ודנים בהיבטים השונים הקשורים לעבודת הרופא, כפי שבאו לידי ביטוי במפגש שחוו.

לאחר כל מפגש  הסטודנטים מתבקשים לכתוב יומן-רפלקטיבי בו מתקיים רובד נוסף של עיבוד החוויה מול המדריך באמצעות הדואר האלקטרוני.

מבנה זה מאפשר השפעה על עיצוב תהליכים אישיים, בין אישיים ותקשורתיים בקרב  הסטודנטים. הקבוצה עצמה מהווה כור היתוך חברתי ותרבותי, המזמן פיתוח רגישות בין תרבותית וחברתית בקרב חבריה.

הקורס בנוי במבנה ספירלי בהתחלה היכרות עם סביבת בית-החולים על כל רבדיה, בהמשך חשיפה לרפואה בהיבטים הקהילתיים והחברתיים ולבסוף התנסות והתמודדות עם סוגיות אתיות מורכבות, תוך פיתוח רגישות חברתית ומיומנות בין תרבותית.

בהרצאה יוצג תיאור מפורט של מבנה הקורס והרציונל העומד מאחוריו. יוצגו מרכיבי הקורס המעודדים אחריות, רגישות ומעורבות חברתית. בנוסף יוצגו ניתוחי יומנים רפלקטיביים על מנת להמחיש את תרומת הקורס לעיצוב השקפת עולמם המקצועית והחברתית של הסטודנטים כמנהיגי רפואת המחר.

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page