top of page

 

(26) מודל להעלאת המודעות העצמית וההכנה לקראת מתן בשורה מרה

אורית קרניאלי-מילר¹, שמואל אידלמן², דפנה מיתר¹

 ¹החוג לחינוך רפואי, אוניברסיטת תל אביב  ²מרכז רפואי רמב"ם

 

 

הוראת התחום של מתן בשורה מרה התפתח בשנים האחרונות ולמידת המיומנות התקשורתיות הנדרשות למשימה זו הפכה לחלק אינטגרלי מההוראה בבתי הספר לרפואה. קורסים ייעודיים מתבססים על למידה ותרגול של פרוטוקולים (לדוגמא SPIKES) המשמשים כמעין מכוון לאופן ניהול מפגש מתן הבשורה. אחת מהמטרות של התרגול היא הרחבה והעמקה של המודעות העצמית של הסטודנט, המבשר, לגבי דעותיו, עמדותיו וקשייו במתן הבשורה בכלל ובכל מקרה ספציפי בפרט. על אף חשיבות פיתוח המודעות העצמית תהליך זה נעשה, על פי רוב, ללא הנחייה מיוחדת וללא כלי מכווין.

הרצאה  זו תציג את המחקר שעמד בבסיס הצורך לפתח כלי מכווין לפיתוח מודעות עצמית כהכנה לקראת מפגש בישור בשורה. המחקר כלל ניתוח של 103 מבחנים פתוחים של סטודנטים לרפואה מאוניברסיטת תל-אביב שהתמקדו בבחינת המיומנויות שלהם בבישור בשורה מרה לאחר קורס בנושא.  המבחנים כללו הצגת סיפור מקרה מאתגר ותגובת הסטודנטים לשלוש סוגיות: הבעיות שהם מזהים במקרה; אופן הבישור שהם ינקטו; והקשיים האישיים שלהם עם הבישור. ניתוח הנתונים התבצע  על פי גישת immersion/crystallization, והתמקד בקשיים האישיים אותם הסטודנטים זיהו בסיפור המקרה והאופן בו התכוונו לבשר את הבשורה.

נמצאו ארבעה טיפוסי מבשרים שהתנהלותם היתה קשורה ל 45 סוגי קשיים אישיים ומקצועיים  שזוהו על ידם במהלך הבישור. הקשיים האישיים, כמו גם היכולת לזהות אותם ולהתמודד עמם, הובילו להתנהלות על פי דפוס תקשורת –מרוחקת, מתחמקת, ממוקדת מטופל וממוקדת מערכת יחסים. דפוסים אלו ממוקמים על הרצף בין טיפול ממוקד רופא (physician-centered) לכזה הממוקד במטופל (patient-centered) או ממוקד  במערכת היחסים בין המטפל למטופל (relationship-centered) .

ממצאי המחקר יוצגו בקצרה תוך התייחסות למודל המכווין ((Pre-SPIKES שפותח המסייע בהגברת המודעות העצמית כמו גם התכוננות לקראת מתן הבשורה. מודל זה מיושם ומוטמע בהוראת בשורה מרה באוניברסיטת תל אביב בחמשת השנים האחרונות. 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page