top of page

 

(24) פיתוח מיומנויות הנחיה בקרב הסגל

דפנה מיתר, החוג לחינוך רפואי, אוניברסיטת תל אביב

 

 

 

למידה בקבוצות קטנות מקובלת מאוד בלימודים בעולם כולו ותופסת יותר ויותר מקום גם בבתי ספר לרפואה.

המרחב הקבוצתי מאפשר ללומדים לקחת חלק פעיל בלמידה, לפתח כישורים כמו אחריות, הקשבה, יכולת מתן וקבלת משוב בונה, הבנה של שונות, פיתוח מיומנות בינתרבותית, המשגה וקידום מיומנויות תקשורת.

לאור הפוטנציאל הגלום בעבודה בקבוצות קטנות הלימודים במסגרת החוג לחינוך רפואי בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ת"א מתקיימים בקבוצות קטנות. מטרת המפגשים הינה לאפשר מרחב להתפתחות אישית מקצוענית של הרופאים לעתיד תוך התנסות והתבוננות על התהליך שהם עוברים במהלך שנות לימודיהם ורפלקסיה מתמדת על חוויותיהם ביחסיהם הבינאישיים, בלימודים ובשדה הקליני. הקבוצות מונחות ע"י רופאים בכירים ממגוון של תת מקצועות המשמשים כמודל חיקוי עבור הסטודנטים המתעתדים להיות רופאים.

במהלך השנים – גברה ההבנה של חשיבות התהליך הקבוצתי ללמידה ועמה ההבנה שהנחייה מקצועית מחייבת הכשרה. למדנו שהתנהגות הפרט בקבוצה חושפת רבדים עמוקים יותר שתחת הכוונה נכונה- קרי הנחיה מקצוענית - יכולה לאפשר לפרטים להעמיק את יכולת המודעות העצמית שלהם, את הרפלקסיה ואת ההקשבה לדקויות – כולן מיומנויות הנחוצות מאוד לרופא. אולם, היכולת להשיג מטרות אלו בקבוצה מחייבות מיומנויות הנחייה משוכללות של מנחים. מיומנויות שאינן בהכרח בארגז הכלים המקצועי של הרופא.

לאור ההבנה הגוברת של החסרים החלטנו לפתח תוכנית הכשרה מיוחדת למנחי הקבוצות הקטנות בשיתוף עם בית הספר ללימודי הנחיית קבוצות באוניברסיטת ת"א. במסגרת תוכנית ההכשרה הרופאים הבכירים, המנחים את הקבוצות, מפתחים את מיומנויות ההנחייה שלהם. מיומנויות של התבוננות בתהליכים הקבוצתיים ושינוי תפקיד המנחה - הרופא הבכיר - ממנטור, מחנך ומודל לחיקוי – למנחה שמקדם שיח ועבודה קבוצתית.

הרצאה זו תתמקד בתוכנית פיתוח סגל זו, בצורך שזוהה ובמיומנויות הנרכשות במהלכה. 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page