top of page

 

(19) תקשורת מכוונת רווחה אישית והחלמה

   נעמה כץ¹, נעמי כץ¹, דליה זק"ש²  

¹החוג לריפוי בעיסוק ,הקריה האקדמית אונו  ²החוג לריפוי בעיסוק אוניברסיטת חיפה

 

רקע:

בעשור האחרון תחום שיקום בריאות הנפש  נמצא בעיצומו של מהפך ערכי ומקצועי, הקשור למעבר  מהמודל הרפואי לחברתי.  מהפך זה מביא לשינויים חקיקתיים, פיתוח שירותים מגוונים בסביבות קהילתיות ואשפוזיות,  שמטרתם לאפשר לאנשים המתמודדים עם מוגבלות פסיכיאטרית  לחיות חיים בעלי משמעות בסביבה בה ייבחרו.  על אף ההשקעה בפיתוח תהליכי הדרכה, משרד הבריאות ,בדומה להתרשמויות  בעולם , מציין כי  העובדים מתקשים ליישם, באופן נאמן למקור, את התפיסה החדשה וההתערבויות הנלמדות, הלכה למעשה.  בניסיון להבין את הפער יש מקום להתייחס לבסיס המשותף לכל ההתערבויות והיא התקשורת הבין אישית. זו יכולה לאפשר או לחסום  תהליכי החלמה(Recovery)    ולהשפיע על אופן העברת כל התערבות שתיבחר.

"תקשורת תיווכית"(ת"ת) היא מיומנות בסיסית, קוגניטיבית בבסיסה,  הדרושה לכלל א/נשי הרפואה והשיקום ובפרט א/נשי מקצוע בתחום השיקום הפסיכיאטרי, לשם קידום  רווחתם האישית של הפונים לקבלת טיפול/ שיקום. ככל שיכולת האינטראקציה הבינאישית של נותני השירות תשתכלל, כך תשתפר יכולתם  בהערכת צרכי הפונים ובשימוש בהתערבויות בהן בחרו. שיפור זה מנבא רמת שותפות גדולה יותר בבניית תכנית התערבות המכוונת למימוש מירב הפוטנציאל של האדם.

על אף ההכרה בחשיבות הת"ת  ותיאור מרכיביה, קיימת ציפייה שהיכולת לייצרה  תהיה חלק ממאפייני האישיות של העובדים. בפועל, קיים מיעוט התייחסויות לאופן שבו מכשירים צוותים רפואיים ושיקומיים לתקשורת המקדמת רווחה אישית.

מטרת ההרצאה:

בהרצאה יוצג  מודל  תיאורטי ויישומי לשיפור מרכיב "ת"ת כמקדמת רווחה אישית". מודל זה עושה שימוש בשילוב של מרכיבי התיווך החיוניים , כחלק מהבניית תהליך הוראת התקשורת. המודל מאפשר בקרה עצמית על האופן שבו איש המקצוע מתקשר עם לקוחותיו ומאפשר לו  לקיחת אחריות על מיומנות זו.

בנוסף, תכלול ההצגה תיאור תכנית המבוססת על עקרונות המודל שהועברה לאנשי מקצוע  מגוונים באמצעות תכנית הכשרה, שלוותה במחקר ונמצאה  משפיעה על עמדותיהם ביחס לאנשים אותם הם מלווים , תפיסת ההחלמה האישית  ותחושת המסוגלות התעסוקתית.

 

 

 

 

 

 

bottom of page