top of page

 

(14) אמנות החשיבה החזותית: VTS – Visual Thinking Strategies

                           רווית דקל,  תכנית אמנות החשיבה החזותית, לפי שיטת VTS

 

VTS - היא שיטת הדרכה המשתמשת באמנות ככלי לפיתוח חשיבה ביקורתית ויצירתית וכן מיומנויות התבוננות, אבחנה ותקשורת.

השיטה פותחה להדרכה במוזיאונים ע"י ד"ר אביגיל האוזן, פסיכולוגית התפתחותית מאוניברסיטת הארוורד, ופיליפ ינואן  – בעת ששימש כמנהל מחלקת החינוך במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (MOMA NY) בשנים 1983-1993.

במהלך השנים פותחו תכניות לימודים רבות המבוססות על VTS. משנת 2004 מיישמים את השיטה גם בבתי ספר לרפואה בארה"ב, קנדה ואירופה, במיגוון קורסים לשיפור מיומנויות אבחנה פיזיקאלית, פיתוח עבודת צוות והומאניות.

השיטה מבוססת על דיון דמוקרטי מונחה שמזמין את המשתתפים להתבונן ולחקור יחד יצירת אמנות, תוך חשיפת רבדים שונים. דיון VTS מאפשר להעלות פרשנויות המגובות בעדויות מנומקות בסביבה בטוחה ולא שיפוטית.

בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הארוורד פותח קורס בשם "לאמן את העיניים: שיפור אמנות הדיאגנוזה הגופנית". במסגרתו מגיעים הסטודנטים פעם בשבוע למוזיאון לדיוני VTS ביצירות אמנות. לאחר כל מפגש מתקיים שיעור הכולל טכניקות הדרכה מסורתיות בתחום האבחון הפיזיקאלי. באמצעות VTS מתמודדים הסטודנטים עם אתגרים ויזואליים מורכבים, ומשאילים מיומנויות אבחון, התבוננות, תקשורת, פרשנות וקוגניציה לניתוח דימויים רפואיים.

מחקר שבחן את השפעות הקורס מצא כי חל שיפור במיומנויות הבדיקה הפיזיולוגיות והויזואליות של המשתתפים. ד"ר ג'ואל כץ, שהיה בין מפתחי הקורס, הסביר כי הצורך לקיומו נבע מההבנה כי מיומנויות אלו, החיוניות כל כך לאפקטיביות של דיאגנוזה רפואית, נמצאות במגמת ירידה בקרב סטודנטים. לדבריו: "אנחנו מנסים לאמן סטודנטים לא להניח הנחות לגבי מה שהם עומדים לראות, אלא להתבונן התבוננות מעמיקה. תקוותנו הינה שהם יוכלו לעשות זאת כשהם בודקים חולים".

שיטת VTS  מיושמת בישראל ע"י עמותת "אמנות החשיבה החזותית" בשיתוף עם מוזיאון ת"א לאמנות.

סדנת VTS בהקשר הרפואי התקיימה לראשונה בארץ בביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה באפריל 2013

 

 

bottom of page